Clubscheidsrechter Anton Smits geslaagd voor KNVB – een kijkje in het leven van een clubscheidsrechter

Ondanks dat we als voetbal liefhebbers al een tijdje noodgedwongen stil moeten zitten, wordt er op en rondom de club flink door gewerkt. Zo ook door onze clubscheidsrechter Anton Smits. Hij heeft in de Corona-tijd een cursus ‘Verenigingsscheidsrechter veldvoetbal’ gevolgd. En met succes! Recent heeft hij deze cursus succesvol afgerond. We vroegen hem naar zijn ervaring als clubscheidsrechter en hoe hij de cursus heeft ervaren. Anton doet hieronder zijn verhaal!

Geslaagd!

Hoi clubleden van Bergeijk,

Helaas mogen we al een tijdje niet meer voetballen, da’s balen. Maar nu toch nog even wat goed nieuws vanuit de vereniging.

Even voorstellen

Ik ben Anton Smits, 49 jaar oud en kom uit Riethoven.
In het dagelijks leven ben ik Technisch directeur/Eigenaar van Kemi: Specialist op het gebied van plaatbewerking.

Ik sta regelmatig als scheidsrechter op het veld om wedstrijden te fluiten. Als vader van Robin, nu spelend in de MO19, ben ik een paar jaar terug door de toenmalige leider, Martijn Bakker, gevraagd om te fluiten. Dit beviel me zo goed, dat ik nu de vaste scheidsrechter ben van de MO-19. Daarnaast poog ik ook steeds meer andere wedstrijden te fluiten, om zo de poule van scheidsrechters aan te vullen. Vorig jaar ben ik gestart met de opleiding tot verenigingsscheidsrechter. Na 2x uitstel door corona, heb ik nu dan toch eindelijk mijn diploma binnen!

Opleiding verenigingsscheidsrechter KNVB

De opleiding bestaat uit 4 avonden, georganiseerd door de KNVB. Deze avonden heb ik gevolgd in Bladel. Hier worden tijdens de eerste 2 avonden alle aspecten van het spel en de regels behandeld. Dit gebeurt gedeeltelijk binnen, gedeeltelijk op het veld.
De laatste 2 avonden worden er oefenpartijtjes gespeeld door 2 teams waarbij er om en om door de deelnemers wordt gefloten. Achteraf worden de scheidsrechters geëvalueerd door de andere scheidsrechters. Dit om van elkaar te leren.

Naast de cursus moet je samen met de begeleider 4 wedstrijden fluiten en deze evalueren. Ik ben begeleid door Guus Cuypers (bedankt Guus!). Voor de cursus moet je als huiswerk de evaluaties van de wedstrijden opstellen en een eindrapport inleveren. Daarnaast krijg je ook een eindopdracht.

Scheidsrechter zijn

Het fluiten van de wedstrijden zie ik als een leuke bezigheid in het weekend. Op het sportpark aangekomen, verzamelen we in de bestuurskamer. Samen met Pieter en Guus nemen we de wedstrijd door, drinken we een kop koffie en beginnen we aan de voorbereidingen van de wedstrijd.

Omkleden, warm lopen, veldcontrole en kennismaken met de coaches van de teams. Dan kunnen de plichtplegingen op het veld beginnen voor de start van de wedstrijd.
Over het algemeen gaat een wedstrijd vanzelf. Als scheidsrechter heb je nogal eens ogen en oren tekort. Maar door goed geconcentreerd te blijven en het spel op te nemen, proberen we altijd goede, onpartijdige beslissingen te nemen. Dat gaat ook wel eens fout. Vergeef ons dat maar.

Tijdens de rust en na de wedstrijd komen we terug in de bestuurskamer. In je hoofd loop je de wedstrijd nog een keer door. Wat ging er goed? Wat kan er beter? We proberen dit mee te nemen naar de tweede helft of de volgende wedstrijd. Naar behoefte wordt er in de bestuurskamer nog kort geëvalueerd. Een mooie bijkomstigheid is de ervaring van Guus en andere clubscheidsrechters. Een drankje na de wedstrijd mag ook zeker niet ontbreken!

Scheidsrechter worden?

We kunnen nog wel versterking gebruiken. Heb je zin om een keer een wedstrijd te fluiten, of heb je vragen wat het allemaal inhoudt, spreek dan eens een scheidsrechter aan en we praten je bij. Zonder scheidsrechters geen wedstrijd. Iedereen is welkom om met ons de mogelijkheden door te spreken. Dus als je zin hebt?

Groeten,
Anton Smits